Johan Österholm vid sin bondgård på Rövasbacken

Johan Österholms nybyggda gård i Tölby. Platsen kallades tidigare "Kaans". På fotografiet syns Johans familj med fru, döttrar, måg och barnbarn.
Johan byggde familjens gård 1914 på Rövasbacken som tidigare kallades "Kaans". På bilden från vänster ses Johan Österholm, hustrun Sofia Österholm, döttrarna Aina Österholm gift Martin och Edla Österholm. På bilden finns även mågen Alfred Martin och Johans son Arvid. Pojken är barnbarnet Otto Martin. Johan Österholm var erkänt duktig timmerman men också skräddare och skomakare. Lägg märke till kvistens tak som var Johans konstruktion och som knappast finns i andra byar. Barnet Otto Martin är son till Aina Martin, född Österholm, och Alfred Martin. Aina avled tidigt och Alfred gifte om sig med hennes syster Edla, född Österholm. Alfred fick tre barn med Aina och fyra med Edla. Hantverk och hantverksskicklighet präglar släktet Österholm.

Johan och Sofia Österholm flyttade från Pörtom till Tölby i slutet av 1800-talet och bosatte sej till en början på Näsbacken.

Aktörer
donator: Malin Hulkki
katalogiserare: Kjell-Erik Backman
aktör: Johan Österholm
aktör: Sofia Österholm
aktör: Aina Österholm
aktör: Edla Österholm
aktör: Alfred Martin
aktör: Arvid Martin
aktör: Otto Martin
Ämnesord
jordbruk, lantgårdar, fotografier, byggnader, gårdsbruk, hus, jordbrukare, gårdsbyggnader, gårdsbygge, fotokonst
Tid
1915 - 1925
Rättighet
Typ
Byggnad
Media id/signum
0009
Ingår i samlingen
Bondgårdar, byggnader, hus och stugor i Tölby
Skapat 20.08.2021 av ke.backman
Uppdaterat 10.10.2023 av ke.backman