Längs Holmtået lär rior ha stått i rader som på parad, och slagornas taktfasta dunk har hörts från en mycket tidig morgontimma intill eftermiddag under tröskningstiden, då en ny ria fyllts med handskuren säd, mest råg, och den kännspaka lukten av riröken lade sig över bygden. Bonden med matmor gladdes över det första "nyttåråkers" rågbrödet så snart som rågen blev mald, ibland på egen väderkvarn. Ofta kunde rågen skadas av frost och under sådana år kunde brödet falla ner på golvet från brödspettet. Tröskningssäsongen kunde räcka länge i höstetid då även korn och havre skulle undergå samma procedur som rågen. --- En riebyggnad omfattade vanlige själva rian med eldningsugn, loge och därunder agnhus samt halmlåda. På framsidan fanns ett utskjutande tak eller skjul och på baksidan även ett halmhus. ---Rian på bilden tillhör Jåfs hemman "Ulrias", nuvarande ägare Barbro Påfs, (bild från 1987), flyttad på 1930-talet ca 100 meter nordväst från sin tidigare plats nära gårdcentret. Då skördetröskan togs i användning på 1960-talet inrättade han rian till kalluftstork och rian har numera en sådan funktion som hans förfäder egentligen inte riktigt ämnade, den tid då rian uppbyggdes.